Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag: boek alvast een hotel en voorkom filestress!

Ieder jaar weer staan er op bepaalde dagen bijzonder lange files op de snelwegen: de zwarte zaterdag. Met name rond de in Europa populaire vakantieoorden zijn de files op deze data zo lang dat men een behoorlijk aantal uren extra kwijt is aan het afleggen van de rit naar de eindbestemming. Het inplannen van een tussenstop met een goede timing kan helpen het ongemak van deze drukte op de wegen te verlichten. Door middel van bijvoorbeeld een overnachting in een goedkoop (maar comfortabel) hotel kan de stress van het reizen verlicht worden. Ook bespaar je brandstof door niet onnodig in de warmte op de snelweg in de file te staan.

De zwarte zaterdagen in 2016 voor Frankrijk zijn 30 juli en 6 augustus. Zorg dat als je rondom die datum wilt reizen rekening houdt. Bijvoorbeeld met een hotel onderweg.

Boek nu alvast een overnachting onderweg langs jouw route

Wat houdt een zwarte zaterdag in?

Zwarte zaterdagDe herkomst van de term ‘zwarte zaterdag’ wordt op meerdere manieren uitgelegd. De twee meest logische verklaringen zijn het feit dat er op het Franse wegennet gebruik wordt gemaakt van kleurcoderingen voor het aanduiden van extreme drukte en files op de wegen. Men gebruikt de aanduiding ‘zwart’ voor lang stilstaand verkeer en drukte op de weg waarbij zeker een paar uur moet worden stil gestaan. Ook vond op een zwarte zaterdag het grootste ongeluk op de Franse wegen plaats bij de plek Beaune. Hier reed in 1982 een bus vol kinderen in op een aantal auto’s. In totaal kwamen hierbij 44 kinderen om. Sindsdien is het nog steeds verboden om groepen kinderen op de volle wegen te vervoeren in Frankrijk tijdens deze drukke dagen.

 

Goed voorbereid de weg op rond een zwarte zaterdag

Met name rond Lyon in Frankrijk, maar ook in de richting van de Zwitserse bergen en Spanje loop je de kans in een lange file terecht te komen. Kortom, plan een overnachting als tussenstop in, waarbij je vroeg in de ochtend of laat in de avond weer de weg op gaat. Op de zwarte zaterdagen is het zo dat de files vaak het meest extreem zijn tussen 11:00 en 16:00. Uiteraard geldt dit niet altijd. Controleer het Europese wegennet voor je de weg op gaat, boek een tussenstop rond een druk knooppunt en zorg dat je een goed navigatiesysteem bij je hebt.

Wanneer is het zwarte zaterdag?

Elke jaar is zwarte zaterdag op een andere dag. Bekijk zwarte zaterdag 2016 of zwarte zaterdag 2017.