Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden langs de ringweg van IJsland

IJsland heeft slechts één ringweg, Þjóðvegur 1. Tijdens een IJsland vakantie is het dus onmogelijk om deze te missen. Theoretisch is het mogelijk om in vijftien uur rond IJsland te rijden, vooropgesteld dat de wegomstandigheden goed zijn. Er is echter zoveel te zien onderweg dat je regelmatig wilt stoppen. Zo kun je het landschap ook te voet, op de fiets of zelfs te paard verkennen. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden langs de ringweg van IJsland?

Het zuiden van IJsland: groen met rivieren en bergen

Prachtige watervallen IJsland

Het zuidwestelijke deel van IJsland bestaat voornamelijk uit vlakke, groene grond met af en toe rivieren en bergen. Voorbeelden hiervan zijn de rivier de Hvítá, een populaire plek om te raften, en de Hekla-vulkaan, die zichtbaar is vanaf de ringweg. Als je een omweg maakt vanaf de ringweg, kun je een halve dag rond de beroemde Gouden Cirkel rijden, om vervolgens via de stad Hveragerði weer op de ringweg te komen. Het zuidwestelijke deel van IJsland heeft

grote zandgebieden, waar gletsjerrivieren doorheen stromen. Op de achtergrond zie je Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland en zelfs van Europa. Het Vatnajökull Nationaal Park beslaat het grootste deel van het zuidoosten van IJsland, en is veruit het grootste nationale park van het land.

Oost-IJsland: ruige bergen en fjorden

Oost-IJsland wordt gekenmerkt door ruige bergen en prachtige fjorden. Bij vrijwel elke fjord is er een stad, en iedereen heeft een favoriete fjord of een favoriete berg waarvan ze beweren dat deze mooier is dan alle andere. Sommige delen van Oost-IJsland zijn in de winter moeilijk te bereiken, omdat sommige bergpassen gesloten kunnen zijn vanwege hevige sneeuwval. Bezoek Oost-IJsland daarom alleen in de zomer. De meeste fjorden liggen echter niet direct aan de ringweg. Voor veel van de fjorden moet je daarom een extra afstand rijden, dus als je Oost-IJsland wat dieper wilt verkennen, zorg er dan voor dat je een paar dagen plant waarop je langs de fjord kunt varen.

Het noorden van IJsland: van bergen tot walvissen spotten

Walvissen spotten IJslandNoord-IJsland is behoorlijk bergachtig, en heeft veel van de meest opmerkelijke natuurlijke bezienswaardigheden van IJsland. Een groot deel van de bezienswaardigheden in het noordoosten, bijvoorbeeld Dettifoss, Ásbyrgi en Húsavík, vereisen echter een afwijking van de ringweg. Na anderhalf uur rijden van Egilsstaðir richting Mývatn is er rechts een onverharde weg die richting Dettifoss leidt, en die je na ongeveer dertig kilometer zult bereiken. Ásbyrgi is nog eens dertig kilometer langs dezelfde weg. Om walvissen te spotten, mag een bezoek aan Húsavík niet ontbreken. Húsavík ligt op veertig minuten rijden van het Mývatnmeer.

Westen: watervallen en warmwaterbronnen

De fantastische regio van de Westfjorden is een van de meest afgelegen gebieden van IJsland. Er zijn heel veel prachtige fjorden, de verbazingwekkende waterval Dynjandi, en het rode strand Rauðasandur. De vogelklif Látrabjarg is het meest westelijke puntje van Europa. Ook zijn er talloze warmwaterbronnen om in te zwemmen. Omdat de regio afgelegener ligt dan andere delen van het land loopt de ringweg alleen langs de Westfjorden. Als je van plan bent de Westfjorden te bezoeken, moet je daar daarom drie tot vijf extra dagen voor uittrekken. De Westfjorden zijn tijdens de donkerste wintermaanden mogelijk niet toegankelijk vanwege de hoeveelheid sneeuw.

Vergeet bij je rondreis door IJsland niet om hotels onderweg te boeken.

5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *