Zwarte zaterdag: alles wat je hierover wil weten als je dit jaar op autovakantie gaat

Heb je een zonnige zomervakantie voor de boeg? Als je plannen hebt voor een autovakantie, is er één term die je zeker moet kennen: zwarte zaterdag. Maar wat is zwarte zaterdag precies? En hoe kun je het beste omgaan met deze heftige reisdag? Lees deze blog voor alle details, tips en tricks om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe fijn het ook is om met je auto de vrijheid te ervaren tijdens je vakantie, een urenlange file is niet echt waar je op dat moment op zit te wachten.

Wat is zwarte zaterdag precies?

Laten we beginnen met het beantwoorden van de meest gestelde vraag: wat is zwarte zaterdag? Het verwijst naar de drukste verkeersdagen van het jaar, meestal de laatste zaterdag van juli of de eerste zaterdag van augustus. Dit is de dag waarop de meeste vakantiegangers in Europa de weg op gaan om hun zomerbestemming met de auto te bereiken. Op zwarte zaterdag zijn er enorm lange files en vertragingen op de snelwegen, vooral in populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Het is niet ongewoon dat mensen uren in de file staan en dit kan voor flink wat stress zorgen.

Hoe is zwarte zaterdag als fenomeen ooit ontstaan?

Het fenomeen zwarte zaterdag is ontstaan in de jaren ’80 en ’90 toen vakantie met de auto in populariteit steeg. Daarbij kwam dat steeds meer mensen in dezelfde periode vakantie kregen. De zomervakantie werd meer en meer gestandaardiseerd en schoolvakanties in heel Europa vielen vaak in dezelfde weken. Hierdoor gingen miljoenen mensen tegelijkertijd op pad, wat leidde tot enorme verkeersopstoppingen en vertragingen op de wegen. Nu komt dit fenomeen ieder jaar terug.

Welke nadelen zitten er aan deze reisdag?

Zwarte zaterdag heeft een paar niet te ontlopen nadelen. Het grootste probleem is de vertraging. Files kunnen uren duren, wat betekent dat een reis die normaal gesproken 6 uur zou duren, op zwarte zaterdag wel 12 uur of meer kan duren. Dit is niet alleen frustrerend, maar ook vermoeiend. Daarnaast kan het warme zomerweer in de auto oncomfortabel zijn en kan de stress van het rijden in druk verkeer tot onveilige situaties leiden.

Handige tips en tricks waarmee je reizen tijdens zwarte zaterdag minder erg kunt maken

Zwarte zaterdag is geen dag om door ontmoedigd te raken! Er zijn manieren om het gevecht met zwarte zaterdag te winnen.

– Vertrek vroeg of laat: Overweeg om heel vroeg in de ochtend of juist laat in de avond te vertrekken. De wegen zijn dan vaak rustiger dan overdag.
– Maak gebruik van navigatie-apps: Apps zoals Google Maps en Waze bieden real-time verkeersinformatie en kunnen je om files heen leiden. Soms is de detour nog sneller dan je snelste route. Hoe leuk is het om meer van de omgeving te zien en misschien wat wegen binnendoor te pakken dan alleen de grote tolwegen?
– Wees voorbereid: Neem voldoende water, snacks, spelletjes voor de kinderen en een goede playlist met je favoriete muziek mee. Houd het nieuws in de gaten als je besluit om in de zomervakantie op zaterdagen te gaan rijden. Bereid je voor op de mogelijkheid dat je wat langer onderweg bent.

Kies voor een heerlijke tussenstop tijdens je vakantie

Een geweldige manier om zwarte zaterdag minder stressvol te maken, is door je reis op te breken met een paar tussenstops. Waarom zou je de hele reis in één keer proberen af te leggen? Er zijn genoeg mooie plekken waar je kunt stoppen, uitrusten, genieten van het landschap en zelfs een duik nemen in een lokaal meer of de zee. Hotels onderweg of een gezellige doorreiscamping kunnen je reis een stuk aangenamer maken en kunnen je zelfs de kans bieden om nieuwe plaatsen te ontdekken die je anders misschien over het hoofd zou hebben gezien. En het allerbelangrijkste, het kan je helpen om de files op zwarte zaterdag te vermijden en te genieten van een stressvrije start van je vakantie.

Tussenstop.com helpt je graag bij het vinden van je ideale tussenstop. De handige planner op onze website is speciaal ontworpen om je de beste deals en de mooiste overnachtingsplekken aan te bevelen. Met een klik op de knop zie je meteen beschikbare accommodaties op je scherm verschijnen. Je kunt zelf in bepaalde regio’s, steden of dorpen zoeken, maar je zou je ook door de planner met iets moois op de route kunnen laten verrassen. Op deze manier wordt je autovakantie één groot feest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *