Vignet Oostenrijk: begin niet aan je autovakantie zonder vignet!

Koop je vignet zodat je door Oostenrijk kan rijden
Koop je vignet zodat je door Oostenrijk kan rijden

Zowel in de winter als in de zomer is Oostenrijk een populaire vakantiebestemming. In de winter is het natuurlijk ideaal voor sneeuwliefhebbers, maar ook in de zomer is er veel te beleven in de prachtige alpen. Wanneer je op autovakantie door of naar Oostenrijk gaat is het verplicht om in het bezit te zijn van een vignet.

Vignet Oostenrijk

Je vignet is het bewijs dat je wegenbelasting hebt betaald voor het voertuig waarmee je de Oostenrijkse wegen trotseert. Je kunt vignetten bestellen die 10 dagen (€9,20), 2 maanden (€26,80) of 1 jaar (€89,20) geldig zijn. In Nederland betalen we standaard wegenbelasting waarmee de wegen worden onderhouden, maar dit is niet overal zo. Met dit vignet wordt er toch een budget gecreëerd om de wegen zo netjes en vooral zo comfortabel mogelijk te houden. Want zeg nou zelf, tijdens een lange autorit heb je geen zin om uren achter elkaar hobbelend in je stoel te zitten, toch?

Digitaal vignet Oostenrijk

Sinds 2018 is het ook mogelijk om je vignet online te kopen. Dit wordt dan gekoppeld aan je kenteken zodat ze je kenteken kunnen scannen wanneer je de Oostenrijkse snelweg betreedt. Hiervoor plakte je je vignet sticker op je voorruit wat dan weer verschillende ongemakken met zich mee bracht. Vaak gaan die stickers er lastig af en laten veel restjes plak achter. Helemaal vervelend is wanneer je een vignet voor een jaar hebt en ineens een nieuw voorruit nodig hebt waardoor je een nieuw vignet aan moet vragen.

Sondermautstrecken

Er zijn een aantal gebieden in Oostenrijk waar je geen vignet nodig hebt. Nu is de kans natuurlijk aardig groot dat je die sowieso hebt maar houd er rekening mee dat je in deze Sondermautstrecken nog een aparte tol moet betalen. Het gaat om de volgende wegen en routes:
A9 Phyrn Autobahn: de Bosrucktunnel en de Gleinalmtunnel
A10 Tauern Autobahn: de Tauerntunne; en de Katschbergtunnel
A11 Karawanken Autobahn: de Karawankentunnel
A13 Brenner Autobahn: Inssbruck en de Italiaanse grens
S16 Ariberh Schnellstraße: de Albergtunnel.
De tol prijzen voor deze routes in 2019 varieren tussen de €5 en €12. Zorg er dus voor dat je van tevoren je route hebt gecheckt zodat je weet hoeveel geld je voor zowel de heen- als terugweg apart moet houden voor de tol die lossttaat van je vignet.