Tol: alles wat je moet weten voor je vakantie begint

tol
Tol betalen voor de snelste route

Wanneer je binnen Europa op een autovakantie gaat is er haast geen ontkomen aan: tolwegen. Een groot aantal landen hanteert een tol bij belangrijke doorgaande wegen die je niet kunt ontlopen. Het voordeel hiervan is dat de wegen met dit geld worden onderhouden, omdat in deze landen over het algemeen geen wegenbelasting geldt. Het is echter wel zo fijn om van tevoren op de hoogte te zijn van waar deze tol-punten zijn en hoeveel je hiervoor moet betalen. Zo begin je je autovakantie niet met een nare verrassing.

Waarom betalen we tol?

Mensen die regelmatig op autovakantie gaan weten vast dat de wegen niet overal zo goed onderhouden zijn als in Nederland. De reden hiervan is dat we in Nederland wegenbelasting betalen, en in andere landen is dit vaak niet het geval. Gezien autovakanties erg populair zijn, zijn er daarom tolwegen ontwikkeld. Deze wegen zijn ideaal voor vakantiegangers omdat het vaak de snelste route is. Door tol te betalen kunnen deze wegen goed worden onderhouden waardoor je rit een stuk comfortabeler is. Ook is er genoeg ruimte voor rustpunten onderweg die ook weer worden gefinancierd met de tol die betaalt wordt.

In welke landen geldt dit?

Tol betaal je niet in elk Europees land, maar vaak wel in de landen die je moet kruisen om op je vakantiebestemming aan te komen. Het gaat daarbij om de volgende landen: België – Bulgarije – Denemarken – Duitsland – Frankrijk – Griekenland – Groot-Brittannië – Hongarije – Ierland – Italië – Kroatië – Moldavië – Montenegro – Noorwegen – Oostenrijk – Polen – Portugal – Roemenië – Servië – Slovenië – Slowakije – Spanje – Tsjechië – Turkije – Wit-Rusland – Zweden – Zwitserland. De prijzen verschillen per land en kunnen oplopen tot ruim €100. Je kunt het proberen om de tolwegen te vermijden, maar vaak zijn die routes nog drukker en vaak beladen met vrachtverkeer.

De beste manieren om tol te betalen

De populairste methode is nog altijd je tol betalen met contant geld op de locatie zelf. In de vakantieperiodes kunnen de rijen hierdoor erg lang worden. Houd hier dus rekening mee wanneer je naar een warme locatie gaat. Tegenwoordig kun je ook met creditcard betalen. Hier is vaak een aparte rij voor en deze gaat wat sneller. Ook heb je vaak per land nog een extra manier om tol te betalen. Zo kun je in Frankrijk bijvoorbeeld van tevoren een “Liber-T” badge aanvragen waarmee je je tol al betaalt zonder in de lange rijen aan te hoeven schuiven.