Tol Zwitserland: alles wat je van tevoren moet weten

Tol Zwitserland: rij door de prachtige wegen van Zwitserland
Tol Zwitserland: rij door de prachtige wegen van Zwitserland

Als je regelmatig door Zwitserland reist met de auto dan weet je vast hoe het zit met de tol in Zwitserland. Wanneer het je eerste keer wordt kan het echter nog redelijk verwarrend zijn. Heb je in tolvignet nodig? Het antwoord daarop is ja. Alleen zijn er ook nog wegen waar je weer apart tol moet betalen ondanks je tolvignet. Aardig verwarrend dus. Begin je autovakantie goed en zorg ervoor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid.

Tol Zwitserland

Over het algemeen kom je met een tolvignet voor Zwitserland redelijk ver. Echter zijn er een aantal uitzonderingen waar je toch tol moet betalen. Het gaat hier om de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Zorg er dus voor dat je van tevoren je route uitstippelt om erachter te komen of je via deze tunnels reist. Dan heb je ook nog de Sint-Gotthardtunnel waar je geen tol hoeft te betalen.

Tol Grote-Sint-Bernardtunnel Zwitserland

Wanneer je bij de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel aankomt is het wel zo fijn om te weten waar je aan toe bent. De prijzen verschillen per tunnel, per voertuig en per ticket type. Zo heb je de keus uit een enkele doorgang of een maandretour. Zo betaal je in 2019 voor een enkele reis met een personenauto €26,90 en voor een maandretour €43,10. Wanneer je een caravan of vouwwagen mee hebt loopt dit op tot €41,80 voor een enkele reis en €67 voor een maandretour. Het maandretour is vanaf de dag van uitgilt 30 dagen geldig. Zorg er dus voor dat dit uitkomt met je terugreis en bestel hem niet te vroeg.

Tol Munt-la-Scheratunnel

De tarieven voor de Munt-la-Scheratunnel zijn aardig anders dan voor de Grote-Sint-Bernardtunnel. Zo werken ze daar met verschillende zomer- en wintertarieven. Het zomertarief geldt van 1 mei tot en met 28 november. In deze periode betaal je voor een personenauto met of zonder aanhangwagen €15 voor een enkele reis en €25 voor een retour. En voor een camper betaal je €22 voor een enkele reis. Het wintertarief geldt van eind november tot en met 30 april. Voor een personenauto betaal je dan €20 enkel en €35 retour. Voor zaterdagen gelden er in verband met de drukte andere tarieven. Dan betaal je €25 enkel en €45 retour. In de wintertijd kun je de tol vaak al vooraf online betalen zodat je minder wachttijd hebt.