Milieuvignet Duitsland: begin goed voorbereid aan je autovakantie

Sinds 2008 hebben zo’n 50 steden in Duitsland umweltzones ingesteld. Dit betekent dat je deze zones niet met een auto mag betreden wanneer je niet in het bezit bent van een milieuvignet. Dit milieuvignet toont aan dat je auto schoon genoeg is om de luchtvervuiling zo minimaal mogelijk te houden aangezien dit een steeds groter probleem vormt in deze Duitse steden. Het is dus van groot belang dat je deze sticker op je voorruit hebt zitten voordat je deze steden doorrijdt tijdens je autovakantie, anders kan je hier een hoge boete voor krijgen.

Milieuvignet Duitsland

Het milieuvignet Duitsland is een groene, of in enkele gevallen een gele, sticker die je van binnenuit op je voorruit plakt. Deze stickers kun je online bestellen, dit kost rond de €15, of in Duitsland zelf aanschaffen. De kans is echter wel groot dat je met de laatste optie duurder uit bent aangezien de prijzen voor het milieuvignet in Duitsland erg uiteenlopen. Met de groene stickers kun je alle umweltzones in Duitsland probleemloos betreden. Met de gele sticker kan dit nog maar in een stad van de 50, namelijk Neu-Ulm. Echter is de kans dat je een auto hebt die voldoet aan de eisen voor een gele sticker erg klein.

Waarom een milieuvignet Duitsland

Er komen steeds meer auto’s bij op de weg en de uitlaatgassen van deze auto’s zijn deels oorzaak van de luchtvervuiling. Als gevolg hiervan kan het zijn dat de lucht mistig lijkt op een klaarlicht dag en dit kan voor veel mensen gevolgen hebben voor hun gezondheid. Op de uitlaatgassen van fabrieken hebben we weinig invloed, maar de uitlaatgassen van auto’s kunnen we wel binnen de perken houden. Met het milieuvignet Duitsland toon je dus aan dat je auto minimaal bijdraagt aan de luchtvervuiling.

Umweltzone

De volgende steden zijn onder andere onderdeel van de umweltzone: Berlijn – Dortmund – Düsseldorf – Frankfurt – Hannover – Keulen – Leipzig – Mannheim – München – Oberhausen – Osnabrück – Stuttgart. Er zijn er nog veel meer maar dit zijn de grootste steden. De actuele lijst van steden in de umweltzone kun je zien op de website van de Duitse overheid. Betreed je de umweltzone zonder de juiste sticker? Dan riskeer je een boete van €80. Dat is natuurlijk niet hoe je je vakantie wil beginnen!