Geniet van de bezienswaardigheden van het koninkrijk Frankrijk
Eeuwenlang vormde Frankrijk een machtig koninkrijk, waarbij de 17e eeuwse zonnekoning Lodewijk XIV als de grootste heerser wordt genoemd. Hij was de man die de landsgrenzen uitbreidde en ook de man die het fenomenale paleis van Versailles liet bouwen. Maar waar stopte de monarchie en wat is er van over? Lees meer hierover en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.
1789 was het jaar van de Franse revolutie. 14 Juillet 1789, de dag dat het Parijse gevangenisbastion de Bastille werd ontzet, wordt nog ieder jaar uitbundig gevoerd. Toch bleef de toenmalige vorst Lodewijk XVI nog een tijd koning van Frankrijk voordat hij in 1793 middels de guillotine werd geëxecuteerd. De eerste republiek duurde echter maar 12 jaar en de volgende slechts 4 jaar. Tussendoor volgden koningen en keizers elkaar op terwijl in de 19e eeuw de allereerste koning van Nederland een Fransman was: Lodewijk-Napoleon. Pas in 1871, na de ondergang van keizer Napoleon III, werd Frankrijk voorgoed een republiek.
Het paleis van Versailles is tijdens de revolutie gespaard gebleven. Veel later zijn originele meubelstukken teruggebracht naar deze bakermat van de monarchie en het paleis trekt ieder jaar zo’n 7,5 miljoen bezoekers. De Grote Galerij met meer dan 350 spiegels is één van de pronkstukken van dit château, maar ook de tuinen die door André Le Nôtre werden ontworpen, kennen wereldfaam. Lange wachtrijen kunnen voorkomen worden door online tickets te bestellen of door een tour met gids te boeken. Het paleis dat ter inspiratie diende voor vele Europese koninkrijken zou je niet over moeten slaan wanneer je in de buurt van Parijs bent.
In Parijs zelf heeft het Louvre een achtergrond die niet iedereen kent: dit was het koninklijk paleis voordat Versailles werd gebouwd. Lodewijk XIV hield niet van dit gebouw dat thans één van de grootste musea ter wereld is. Hij wilde naar buiten, naar de bossen, en liet een oud jachtslot verbouwen tot château de Versailles. Hij werd in 1638 geboren in weer een ander kasteel, dat van Saint-Germain-en-Laye. Hier werden vanaf de 12e eeuw aanstaande koningen ter wereld gebracht en hier woonden ze ook, niet ver van de hoofdstad. Tegenwoordig is in deze voormalige koninklijke residentie het nationale museum van de archeologie gevestigd.
Lodewijk XIV overleed in 1715, nadat hij 72 jaar had geregeerd. Evenals zijn voorouders werd hij bijgezet in de basiliek-kathedraal van Saint-Denis. Deze grote kerk die het mausoleum vormt van het Franse koninkrijk staat net ten noorden van Parijs, aan het begin van de autoroute A1, de snelweg naar het noorden. De wijk waarin de kerk staat heeft niet veel allure. In de 12e eeuw werd er een basiliek gebouwd op de plek waar eerst een abdij stond en waar vanaf de 7e eeuw de Franse vorsten werden begraven. 42 koningen, 32 koninginnen en 63 prinsen en prinsessen vonden hier hun laatste rustplaats.
Tijdens de Franse revolutie werd de basiliek geplunderd en de resten van al deze monarchen werden respectloos buiten de kerk in een massagraf gegooid. Onder Lodewijk XVIII, in de 19e eeuw, werden de beenderen weer verzameld in een ossuarium in de kerk. Ook het onthoofde koningspaar Lodewijk XVI en Marie-Antoinette werd hier herbegraven.
150 jaar na het einde van de monarchie oogt de basiliek nog steeds koninklijk. Het is er vredig, er staan veel beelden, en glas-in-loodramen laten het zonlicht toe. In de vorige eeuw werd het gebouw behalve basiliek ook kathedraal.
Op weg naar Parijs of op de weg terug is Saint-Denis met zijn indrukwekkende koningsgraven een logische en vorstelijke tussenstop die geheel aansluit bij een bezoek aan Versailles en het Louvre.
Genieten in Frankrijk? Verblijf dan in een hotel bij Parijs. Of kies voor wat meer luxe en kies voor een vakantiehuis huren bij Interhome.
Royan van Velse is blogger bij Tussenstop.com. Zijn vrije tijd besteedt hij aan reizen, fotograferen, schrijven, sportduiken en vliegen. Het resultaat van de samenkomst van al deze activiteiten wordt op zijn website Ecritures weergegeven in de vorm van foto’s, verhalen en boeken. Hij is werkzaam als manager inkoop in de Gezondheidszorg.
Beetje merkwaardig om het koninkrijk Frankrijk te laten beginnen bij Louis 14. Aan de vraag “waar stopte de monarchie” gaat een andere vraag vooraf: “waar begon deze”. Er gaat een lange geschiedenis aan vooraf van Charles de Valois, de Henri’s de Valois, koningin Margot de Valois en later de Bourbons etcetera. Een ‘mer a boire’ voor de liefhebbers.