Vignet Frankrijk: wat je moet weten voordat je Frankrijk inrijdt

In Frankrijk hebben de grotere steden veel last van smog door auto’s. Om dit binnen de perken te houden is er in juli 2016 een nieuwe wet ingevoerd, namelijk de Crit’Air. Hiermee kunnen Franse gemeentes (tijdelijke) milieuzones instellen. Binnen zo’n milieuzone moeten alle auto’s voorzien zijn van een Crit’Air ecovignet. Wanneer je door Frankrijk reist is het lastig de steden met een milieuzone te vermijden, dus zorg ervoor dat je je vignet Frankrijk voor de zekerheid gewoon mee hebt!

Vignet Frankrijk

De kans dat je de foto van de Eiffeltoren die verdwijnt tussen de smog wel eens hebt gezien is groot. Met de Crit’Air hoopt Frankrijk zulke situaties te voorkomen en de luchtvervuiling een stuk te verminderen. Alles binnen de ring van Parijs is nu een permanente milieuzone. Alles daar omheen verschilt van tijd tot tijd. Een groot deel van deze vervuiling komt door uitlaatgassen en de grootste bron daarvan zijn de auto’s waarin we rijden. Rijd je toch Frankrijk in zonder milieusticker? Dan riskeer je een boete van €68. Dat is natuurlijk erg zonde aan het begin van je vakantie. Momenteel hebben de volgende steden een milieuzone:
– Parijs
– Grenoble
– Marseille
– Lille
– Lyon
– Dijon
– Staatsburg
– Toulouse
– Drome
– Rennes
– Annecy
– Clermont Ferrand

Soorten vignet

Er zijn zes verschillende categorieën vignetten:
0 Groen: voertuigen met een volledig elektrische motor of met een motor op waterstof
1 Paars: voertuigen met een gasinstallatie, diesel-, benzine-, of hybridemotor
2 Geel/3 Oranje: oudere benzine of diesel voertuigen. Vaak mogen deze de milieuzones wel in maar dit kan per stad verschillen
4 Rood: oudere voertuigen die draaien op een dieselmotor. Deze mogen niet alle milieuzones in
5 Grijs: de meest vervuilende dieselvoertuigen die ouder zijn dan 17 jaar. Deze mogen zelden de Franse milieuzones in.
Dan heb je ook nog de voertuigen die geen sticker krijgen. Deze voldoen niet aan de Europese uitlaatgasnormen en mogen de milieuzones van Frankrijk niet in omdat ze geen Franse milieusticker kunnen krijgen.

Vignet Frankrijk aanschaffen

Wanneer je hebt bepaald binnen welke categorie jouw auto past kun je je vignet bestellen. Dit kan alleen via de officiële Crit’Air website dus zorg ervoor dat je deze hebt besteld voordat je vertrekt. De kosten bedragen €4,21 inclusief verzendkosten binnen de Europese Unie. De levertijd kan zo’n 10 werkdagen duren dus wees op tijd met het bestellen van je ecovignet!