Tol Frankrijk: alles wat je moet weten voor je autovakantie door Frankrijk

Tol Frankrijk: rij door Route Du Soleil en andere snelwegen
Tol Frankrijk: rij door Route Du Soleil en andere snelwegen

Wanneer je met de auto door of naar Frankrijk op vakantie gaat is de kans groot dat je onderweg tol moet betalen. Het is dan natuurlijk wel fijn om van tevoren te weten op welke routes dit geldt. Het gaat in Frankrijk om vrijwel alle snelwegen en enkele tolbruggen en -tunnels

Tol Frankrijk

Je ontkomt er bijna niet aan, tol betalen op de Franse snelwegen. Wanneer je een blauw bord met het woord ‘Péage’ ziet kun je ervan uit gaan dat je op een tol route rijdt. Echter verschillen de regels en dus ook de kosten wel per voertuig en per traject. In Frankrijk is het gelukkig niet zo dat je uren in de rij hoeft te staan om je geld in een mandje te gooien. Aan het begin van het traject vind je vaak een automaat waar je een kaartje uit kunt halen. Vervolgens lever je die aan het eind van je traject weer in en wordt de afstand berekend waardoor er een bedrag uitkomt die je dan ter plekke kunt betalen.

Tol categorieën

De hoeveelheid tol die je moet betalen is in Frankrijk afhankelijk van de categorie waarin je voertuig zich bevindt. Er zijn vijf verschillende categorieën:

Categorie 1: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zowel met als zonder aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig niet hoger is dan 2 meter vanaf de grond.
Categorie 2: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zowel met als zonder aanhanger waarbij het hoogste punt hoger dan 2 meter vanaf de grond maar lager dan 3 meter.  
Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op twee assen die hoger zijn dan 3 meter en meer wegen dan 3500 kg.
Categorie 4: voertuigen op 3 of meer assen die hoger zijn dan 3 meter en meer wegen dan 3500 kg.
Categorie 5: motoren en trikes.

Tol Frankrijk kosten

Door de verschillende categorieën kunnen de kosten voor de tol enorm uiteenlopen. Ook hangt de prijs af van de route en snelweg. Populaire doorreisroutes hebben vaak een standaardprijs zodat je van tevoren al weet wat je moet betalen als je die route neemt. Voor categorie 1 kunnen de prijzen van deze doorreisroutes variëren van bedragen in de €30 tot bedragen in de €100. Zo betaal je voor de volledige Route du Soleil €59,50. Zorg er dus voor dat je voor je aan je vakantie begint dit bedrag berekend hebt en apart hebt staan voor zowel de heen als terug weg. Het zou zonde zijn als je je vakantiebudget hiervoor moet gebruiken.