Milieusticker Duitsland: werk mee aan een schonere lucht tijdens je autovakantie

Vrijwel alle grote Duitse steden werken tegenwoordig met een zogenaamde ‘umweltzone’. Dit houdt in dat een milieusticker Duitsland verplicht is wanneer je een van deze steden met de auto betreedt. Dit is in 2008 ingevoerd om de luchtvervuiling in de Duitse steden terug te dringen door alleen nog maar ‘schone’ auto’s toe te laten.

Milieusticker Duitsland

Een milieusticker Duitsland is een groene of gele sticker die je op de voorruit van je auto plakt. Welke kleur sticker je krijgt is afhankelijk van het motortype, voertuigcategorie en de leeftijd van het voertuig. Met de groene sticker ben je overal in de umweltzone welkom. Wanneer je de gele sticker krijgt toont dit aan dat je auto minder schoon is en met deze sticker ben je momenteel maar in een stad van de umweltzone welkom, namelijk in Neu-Ulm. Maar wees gerust, de kans dat je auto een gele sticker krijgt is niet erg groot. De kosten van de sticker liggen rond de €15 en moet rechtsonder op je voorruit worden geplakt. Houd er rekening mee dat de sticker duurder kan zijn wanneer je hem in Duitsland zelf koopt.

Waarom een milieusticker Duitsland

De lucht die we inademen vervuilt steeds meer en auto’s spelen daar een grote rol in, en dan met name de uitlaatgassen. Om de lucht in grotere steden iets schoner te houden ben je daarom in een aantal steden in Duitsland verplicht om een milieusticker te hebben. Wanneer je deze sticker krijgt kun je aantonen dat je auto relatief schoon is en de lucht dus niet te erg vervuilt.

Umweltzone

Sinds 2008 zitten er zo’n 50 Duitse steden bij deze umweltzone. Het gaat op dit moment om in ieder geval de volgende grote steden: Berlijn – Dortmund – Düsseldorf – Frankfurt – Hannover – Keulen – Leipzig – Mannheim – München – Oberhausen – Osnabrück – Stuttgart. En dit is pas een kleine selectie van de 50 steden waar een milieusticker Duitsland verplicht is. De actuele lijst van steden in de umweltzone is te vinden bij de Duitse overheid. Hier zie je ook welke sticker in welke zonde geldt. Betreed je de umweltzone zonder de juiste sticker? Dan riskeer je een boete van €80. Ontzettend zonde en vooral een erg slecht begin van je vakantie. Zorg er dus voor dat je je milieusticker Duitsland op tijd hebt!